На платформі Blogger.
26 липня 2017 р.
Червоноградський музей історії релігії , який в теперішній час розташований в родинному замку Потоцьких належить до Львівського музею історії релігії і є його філіалом. Він відіграє велике значення не тільки в культурному житті міста але в цілому північному регіоні Львівщини. Свою діяльність розпочав ще в радянські часи 1980р. в недіючій на той час церкві і монастирі оо. василіан і називався як музей історії релігії та атеїзму. З 1990р був перенесений в палац Потоцьких, єдину недіючу споруду архітектурної пам’ятки часів бароко м. Червонограда. Працівники музею активно займаються науково-просвітницькою і дослідницькою роботою з вивчення історії релігії та краю. Музей нараховує п’ять виставкових зал, в одному з яких експонується виставка \"Кристинопіль у XVII-XIX ст.\". Це пов’язано з тим що місто не має свого окремого осередку по дослідженні історії краю. Також даний музей займається висвітлюванням історії Кристинополя і роду Потоцьких, який безпосередньо пов'язаний з спорудою в якій він знаходиться.
Інші зали використовуються для тимчасових виставок різного характеру на релігійну тематику а також заплановані виставки мистецького характеру. Тут експонуються твори власного фонду або фондів інших музеїв, творчих спілок , приватних колекцій. Виставкові зали використовують не тільки для експонації творів українських, і навіть міжнародних митців, завдяки хорошій акустиці їх використовують для концертів як і місцевих так і відомих артистів чи музичних колективів. Найбільшою формою діяльності музею є проведення «Днів музею» у навчальних закладах чи підприємствах, під час яких проводяться лекції чи показ пересувних виставок. Музей володіє кількома унікальними іконами ХV-ХVІІІ століть, колекцією священицького одягу ХVІІ-ХVІІІ ст., ритуальним посудом, вишитими хоругвами з обрусами та
рушниками ХІХ - поч. ХХ ст.. Колекція стародруків ХVІІ-ХVІІІ ст. представлена виданнями братських та монастирських друкарень міст Львова, Жовкви, Почаєва , а також архівних документів ХVІІ-ХХ ст. Всього за 30-літню історію існування музею зібрано понад 5000 експонатів основного та майже 5000 експонатів науково-допоміжного фондів. За станом збереження пам'яток пильнують реставратори, основними завданнями яких є їх консервація та реставрація. Музей завдяки своїй споруді, в якій він розташований, на жаль є єдиним історичним місцем яке може притягувати на даний час іноземних туристів. В більшості це ті, що колись покинули або являються родичами тих хто проживав на теренах колишнього Кристинополя або його околиць.

0 коментарі:

Дописати коментар

Популярні публікації