На платформі Blogger.
24 серпня 2017 р.
Костел і монастир бернардинів у сучасному Червонограді являється найпривабливішим як історична пам’ятка. Засновником і фундатором якого є сам Фелікс Потоцький ще в 1695р. Костел Святого Духа зведено на початку 18 століття в стилі бароко. Від 1797р. виконував роль святині та був чинний до виселення польського населення в 1951р. 
Потім був замкнений і занедбаний. В 1988р. переказано до української автокефальної православної церкви і адаптований на церкву святого Володимира, що і сприяло зміні його вигляду.
А була то будова тринефна у вигляді рівностороннього хреста з прямокутним замкнутим
вівтарем та маленькою різницею. Облицювання квадратного фасаду з низьким ганком збережене в стилі бароко, що складається з пілястрів, карнизів і вигнутим криволінійним переднім планом з привабливими завитками. 
Над дахом здіймаються недавно добудовані купола. Не пережили перебудови і фрагменти фресок Станіслава Строіньського 1756-1758рр. і яскраво оздоблений в пізно бароковому стилі вівтар, які були збережені ще до того часу. 
В костельному склепі були поховані три представники роду Потоцьких: засновник костелу Фелікс Потоцький, його син Йозеф і внук Францішек. Різьблення з катафалка Францішека зберігається ще до того часу в монастирі бернардинів в Лежайську. У власності костелу були колись також і реліквії святого Клеменса.
 З північного сходу до святині прилягає двоповерховий корпус монастиря, зведений в половині 18 століття згідно проекту Францішка Чайкі, одночасно зробленим з ним внутрішній двір на подобі чотирикутника.


Интернет реклама УБС

1 коментар:

Популярні публікації