На платформі Blogger.
25 серпня 2017 р.
В 1763р. Франциском Селезійєм Потоцьким розпочато забудову монастиря оо. Василіан, яке було завершене в 1771-1776рр. згідно проекту Йоганна Зельнера. В 1946р. був замкнений. Після ремонту 1978-1980рр. споруди були віддані для музею атеїзму і історії релігії. В 1989р. храм повернуто парафіянам, а невдовзі там відродилося згромадження оо. Василіан.
 Церква св. Юра є класичною бароковою прямокутною будовою, накрита великим куполом на восьмикутній основі. Фасад стіни увінчаний парапетом з чотирма пінаклями, а бічні фасади підкреслюються дрібними виступами трикутних фронтонів. Цінним елементом обладнання є образ Богоматері Кристинопольської ,запропонований василіаном в кінці вісімнадцятого століття з сімейної колекції маршала двору кристинопольського Станіслава Садовського.
В 1947р. цей образ був вивезений василіанами до своєї церкви в Варшаві, і в 1994р. був
повернений до Кристинополя.
 Святилище храму з’єднано з двохповерховою будівлею монастиря, яка походить з того ж самого періоду, побудована буквою L. Будівля майже позбавлена декоративних елементів, тільки фронтальна стіна короткого крила монастиря прикрашають криволінійні фронтоні пілястри. Біля входу в церкву є чотиристороння дзвіниця.

Интернет реклама УБС

0 коментарі:

Дописати коментар

Популярні публікації