На платформі Blogger.
30 серпня 2017 р.
 На південний схід від храму оо. Василіан і костелу Святого Духа (церква св. Володимира), на краю біля самого Бугу, знаходиться палац Потоцьких, виконаний в стилі бароко, як і обидва храми. Зведений 1756-1762рр. для Франциска Селезія Потоцького згідно проекту П'єр Ріко де Тірргей (Pierre Ricaud de Tirregaille) і перебудований в 1872р. Колись був прекрасною резиденцією, але в ході історії втратив більшу частину розкоші вісімнадцятого століття, внаслідок частої зміни влади як і місцевої так і державної, брак засобів фінансових, пожежі і руйнування під час воєн. Так під час першої світової війни розквартировані в палаці жандарми повиривали немало різних дверей і вікон та розбили каміни.
 Після другої світової війни в палаці влаштовано школу. Пізніше збудовано нову споруду для
школи в радянському стилі, який розмістили перед самим фасадом палацу, на місці колишніх головних воріт закриваючи його з центру старого міста. Через непередбачувану необхідність розібрано оточуючий парадний двір і господарські споруди. Чудовий парк в французькому стилі, який простягся в стороні Бугу, перетворено на початках в шкільний стадіон а згодом в трек для спідвею. Тільки з південної сторони збереглася частина муру. Сам палац, що правда вцілів, але дуже занедбаний і багато років на реставрації.
 Палац є симетричною будовою з дещо з зміщеним центральним корпусом і двома боковими двохповерховими крилами. Центральний корпус має передній виступ з округленими кутами, попереду низьким портиком і двома оригінальними парами колон що утримують балкон, а зі сторони саду такий же ризаліт і дві кутові ніші. Декор фасаду складається з пілястрів і оправи вікон з лиштви. Всі частини споруди накриті ламаними дахами мансардовими. Інтер'єри палацу повністю спустошені, збереглися тільки залишки колись багатого декору. В великому будинку обжито є тільки кілька помешкань, в яких сформовано скромний музей історії релігії (перенесений з монастиря оо. Василіан) з колекцією ікон, священних статуй і стародруків. В одній з кімнат знаходиться виставка, присвячена старій поміщицькій садибі.

0 коментарі:

Дописати коментар

Популярні публікації