На платформі Blogger.
8 травня 2022 р.

 


Тарас Григорович Шевченко (1814-1861). 

 Скульптор С.Якунін, архітектор В.Захаряк та М.Ісаров. Памятник відкрито 24 серпня 1996р. 

 З перших ж років Незалежності України на демократичних мітингах громада міста прийняла рішення про спорудження нового пам’ятника Т. Шевченку на Вічевій площі, взамін старому що знаходився у парку за Народним Домом. На всіх громадських заходах, концертах, під час різдвяних колядувань збиралися кошти на його спорудження. Також було відкрито рахунок для добровільних пожертв від різних організацій, підприємств, установ і також від окремих громадян, які мали можливість пожертвувати своїми коштами, які повністю знецінила «Павловська» грошова реформа.

Згодом міський голова Василь Політило і Червоноградська міська рада другого демократичного скликання прийняла про виділення необхідних коштів для виготовлення і встановлення пам’ятника. 

 Монументальний бронзовий образ нездоланного Кобзаря повстала на Вічевій площі в п’яту річницю Незалежності України. Постать молодого Тараса височіла на постаменті, який ніс безсмертні рядки його твору : «В своїй хаті – своя правда і сила, і воля». 

 Пам’ятник був виготовлений на Львівській кераміко-скульптурній фабриці з бронзи, швидше за все з пам’ятника В.І.Леніну, який знесли одразу після проголошення Незалежності України.

0 коментарі:

Дописати коментар

Популярні публікації